Foto: Local Motors

Strati – världens första 3D-utskrivna bil

En 3D-skrivare och 44 timmar är vad som krävs för att skriva ut en Strati – en ny amerikansk elbil som tillverkaren hoppas kan komma att förändra bilindustrin.

Strati har tagit det amerikanska företaget Local Motors fyra och en halv månad att utveckla.
Mycket arbete har lagts på att minska antalet delar bilen består av – en vanlig bil kan innehålla cirka 25 000 komponenter medan Strati består av endast 49 delar. Självklart går inte allt att skriva ut, som motor, batteri, däck och elektronik, men Local Motors hävdar att allt som går att göra av den kolfiberförstärkta termoplasten som skrivaren använder är just utskrivet.
Själva utskriften sker i en containerstor 3D-skrivare och tar i nuläget 44 timmar, men man siktar på att kunna minska tiden till 24 timmar.
Bilen hämtar elmotor och mekanik från Renaults lilla elbil Twizy vilket ger bilen en topphastighet på 80 kilometer i timmen och en utlovad räckvidd på tio mil. Att ladda batteriet tar tre och en halv timme.
Företaget hoppas kunna leverera de första bilarna till kunder under 2015. Hur mycket bilen kommer att kosta är ännu oklart.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!