Foto: Maria Wall

Är du sverigedemokrat? Vill du flytta hit till Umeå?

Jag fattar frågan Nicklas och jag formulerar mig direkt till en hypotetisk sverigedemokrat som kan tänka sig att flytta till Umeå. Kanske svaret finns där någonstans?

Låt oss säga att du nyss flyttat hit och kommer från nåt ställe söderöver sympatierna för sverigedemokraterna är stort och du kanske själv har röstat på dem, för någonstans har de ju fått stöd med sina tretton procent i det senaste riksdagsvalet.
Så stort stöd fick de inte i Umeå och lär väl inte få heller i det extra val som utlysts. Det kan bero på följande fakta som jag gärna vill förmedla till dig:

1. Umeå är största staden i Norrland och har cirka 120 000 invånare. Det är tillväxt som gäller i den här stan och förhållandevis enkelt att skaffa ett jobb eller starta eget. Det brukar inte gälla i de kommuner där SD är starka.

2. Medelåldern i Umeå är 38 år vilket är bland det lägsta i landet. Många av dem hör hemma bland de ca 36 700 studenter och forskningsstudenter som pluggar här. De flesta av studenterna kommer från Sverige men många kommer också från andra länder. Därför är också en stor del av undervisningen och kurslitteraturen på engelska. Okej för dig?

3. Bildningsnivån är också högre i Umeå än i många andra kommuner. Hälften av alla umebor i åldrarna 20-64 år har eftergymnasial utbildning. Det vimlar av studieverksamhet och öppna föreläsningar du kan gå på om du vill lära dig mer om idéhistoria, om folkens ursprung inte minst här i norr. Vår historia går minst 8000 år tillbaka vilket var långt innan vi ens blev Sverige. Även en sverigedemokrat kanske kan tycka att sånt är mäktigt.

4. Det finns ungefär 130 nationaliteter representerade i umeåregionen. Det är alltså inte ”nationer” som SD:s Björn Söder pratar om, utan nationaliteter. De allra flesta känner sig nog som umebor och är som alla vi andra i denna smått globala stad i norr. Visst finns det kulturella särdrag hos de flesta av dessa grupper; finländarna firar sina högtidsdagar, liksom judar och muslimer. Frågar du alltid folk var de kommer ifrån? När du går till den lokala pizzerian eller om du ligger inför en hjärtoperation? Fråga gärna efter det även här i Umeå. Du kommer att få hur många svar som helst, men du får jobbet gjort.

5. Har du råd att skaffa bostad här? Ja, det är sant. Villapriserna är mycket högre här än i de kommuner där många röstar på sverigedemokraterna. Vad kan det bero på? Att ingen vill bo där? Umeå är en tillväxtkommun med bostadsbrist och marknaden sätter priserna där efter. Men varenda en som investerat i en bostadsrätt eller eget boende har tjänat pengar på sin insats de senaste 20 åren. Nu har det emellertid lossnat en aning på byggena av hyresrätter. Här ska byggas ca 1500 nya lägenheter under 2015. Men det finns ju också billigare boende bara några mil utanför stan. Testa i Nordmaling, Vindeln eller Bjurholm. Då lär du också skaffa en skoter. Om du vill vara ”storsvensk” i ditt sinne kan du gärna bosätta dig längs Vindelälven som mäktigt brusar fram. Om du står ut med att den har sin källa uppe i fjällvärlden och vår ursprungssamiska natur.

6. Hur det är med politiken i Umeå? Ja, här finns ju för det första en budget som alla kommunpolitiker har enats om. Det är socialdemokraterna som styr kommunen men de söker alltid breda lösningar, i det här fallet främst med moderaterna. Det råder en ”umeanda” i stan som kännetecknar de politiska besluten. Vi bryr oss om vår stad, vår framtid och vi går tillsammans. För en inflyttad sverigedemokrat kan det också kännas bra att du har en representation i denna fullmäktigeförsamling. SD fick totalt två mandat av sammanlagt 65. Hur det ska gå för dem under 2015 vet jag inte eftersom året just har börjat men till skillnad från i riksdagen är det knappast någon risk att ”isolera” dem. De får väl prata på i vanlig demokratisk ordning i fullmäktige och plädera för sina förslag. Tills Arbetarpartiets Jan Hägglund nedgör deras argument. Men det gör han för övrigt med nästan alla de andra partierna också. Han ser sig själv som den enda oppositionen i Umeå. Så den fajten får dina partivänner ta först. Lycka till!

Ja du Nicklas. Jag tycker alltså att man ska prata med meningsmotståndare. Hur gör du själv när du träffar folk som inte tycker som du? Kan man få rätt mot dig, fast man har fel?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!