Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Mikael kan bli svensk städmästare

I SVTs Sveriges städmästare tävlar Umeåbon, sexbarnspappan och mc-entusiasten Mikael Bergström på tisdag om den åtråvärda titeln. Något som förmodligen hade chockerat en yngre upplaga av honom. – Jag var väl aldrig den som storstädade utan mer den som låg på soffan när andra städade, säger Mikael som omvändes av en sjukskrivning och nu vill bevisa att män också kan vara bra på att städa.

Det började på sätt och vis för flera år sedan när Mikael Bergström medverkande i en dokumentärserie om raggare. Tv-teamet var hemma hos honom och tyckte att det var så välstädat att när det nya programmet Sveriges städmästare blev aktuellt tipsade de om någon som både kunde städa och göra sig bra i TV. Det är inte alla som spontant blir tillfrågade om att vara med i TV och förmodligen ännu färre som svarar som Mikael:
– Jag tackade nej utan att tveka. Jag har ju ett rykte att leva upp till och ett städprogram kändes inte riktigt som min grej.
Men uppringaren tjatade och mest för att få slut på samtalet bad Mikael om några veckors betänketid. Under den tiden låg hans familj på och menade att det vore häftigt om han var med. Men själv var han inte helt övertygad och när han blev tillfrågad för andra gången bad han om ytterligare tre dagars betänketid. Först vid tredje försöket fick televisionen och barnen sin vilja igenom när Mikael tackade ja. Ett beslut han inte verkar ångra även om det blev en större utmaning än vad han väntat sig.
– Tävlingen var rolig men mycket tuffare än vad jag trodde. Men man är ju tjurig och ville visa att män också kan vara bra på att städa.

Från soffliggare till storstädare
I Sveriges städmästare tävlar tjugoåtta deltagare från hela landet i olika städmoment om att utses till landets regerande städmästare. I varje program tävlar fyra deltagare i storstädning, veckans fläck, ordning och reda och städduellen under överseende av programledarna, domarna och städexperterna Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson-Tham.
Varje program innehåller också städtips för tittarna men deltagarna kan också lära sig ett och annat nytt – eller åtminstone bli övertygade om att deras föräldrar visste vad de talade om.
– Jag fick bekräftat att nittio procent av alla städprodukter är helt onödiga. Min mamma använde mest såpa och diskmedel och i programmet fick jag verkligen bekräftat att mamma hade rätt, säger Mikael.
Att just Mikaels mamma la grunden till hans senare städintresse är det ingen tvekan om.
– Min mamma var väldigt mycket för att hålla ordning och reda. Hade hon levt idag hade hon nog varit både stolt och förvånad över att jag var med i ett städprogram. Man kan säga att hon planerade ett frö i mig även om det tog närmare femtio år innan det blommade, säger han.

Hemligt vapen
Mikaels städintresse är nämligen ingalunda livslångt och han säger själv att han mer var typen som låg på soffan medan andra städade. Vändningen kom när han blev sjukskriven och började städa mer och mer som en form av rehabilitering.
– Städning är som medicin för mig när jag känner mig låg. Jag slår på musik, tänder ljus och lite rökelse och städar, förklarar han.
Hans bästa tips till de som vill hålla renare hemma är att plocka undan saker på en gång så att det inte samlas på hög och när det väl måste städas rekommenderar han att man städar ett rum per dag.
Hur det gick för honom i Sveriges städmästare är hemligt fram tills att programmet sänds klockan 20 på tisdag i SVT1 men en sak vågar Mikael Bergström avslöja:
– Man kan säga att mitt hemliga vapen är en högtryckstvätt.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!