Han gör hyllan som hyllas

Redan under studierna till civilingenjör i teknisk kemi visade Johan Sandström talang på problemlösning och kreativitet. Som ett praktiskt komplement till all teori ställde han upp i en mängd butikstävlingar – och vann allt från Formel 1-utbildning till resor till Barbados och New York. Nu har Johan Sandström god nytta av sina entreprenöriella egenskaper som ägare till utvecklingsföretaget d´dimension med ambitionen att lägga till en ny dimension till förvaring där endast fantasin sätter gränser för att finna en personlig förvaring.

Upptakten till d´dimension var Johan Sandströms vinst av designpriset, en tävling i regi av Designåret 2005 där den fiffigaste förvaringslösningen utlystes bland landets kreatörer. När Johan Sandström blev tipsad om tävlingen hade han redan klurat på den hylla som sedan kom att bli det vinnande bidraget. Som en sann problemlösare hade han gjort iakttagelsen att det i föräldrarnas hus fanns dödutrymmen under trappen vilket kläckte idén om en hänghylla med fiffigt hängbeslag.
Vinsten innebar ett samarbete med IKEA och en vidare produktutveckling av hyllan, men även om hyllan d´shelf var en fiffig förvaringslösning var den dock som ursprungsprodukt för nischad för att ingå i IKEA:s sortiment. Johan Sandström insåg också att behovet för en trapphylla var litet och att den första prototypen var något opraktisk.

Inriktar sig på köksmarknaden
Efter att ha designat om produkten med ett nytt dolt infäste, som han också har världspatent på, fick den fler användningsområden. Av en slump insåg han också att den även gick att använda som kökshylla, utan att behöva borra i kaklet. Köksmarknaden är också den marknad som Johan Sandström nu riktar in sig på och företaget har alldeles nyligen mottagit sin första hyllorder av den nordiska köksaktören Ballingslöv som väljer att erbjuda d´shelf i årets produktkatalog.
Förhandlingar pågår med fler köksföretag men även andra svenska och utländska företag har visat intresse för den finurliga hänghyllan. Även om en ny, oprövad produkt innebär en stor utmaning i att övertyga nya aktörer, har den redan blivit uppmärksammad i hela världen av tidningar och inredningskritiker och såld och marknadsförd genom ett stort antal designbutiker i Sverige och Tyskland.
Alldeles nyligen blev dessutom d´shelf en designinstallation på ett hotell i England. Fokus ligger nu på olika tillbehör till hyllan och det finns redan flera prototyper på fiffiga tilläggsprodukter till kökshyllan. Förutom hyllan finns i produktportföljen även d´pad – en gummiplatta anpassad för d´shelf vars avsikt är att förhindra att det som står på hyllan faller omkull, och d´glas – ett fiffigt serveringsfat som kan ställas på vinglaset när festdeltagaren vill mingla bland de övriga gästerna.
Varför väljer du att samarbeta med ett lokalt snickeri?
– Sävar Snickeri är stora och duktiga inom sitt område och Sverige-ledande på mycket inom offentlig sektor. Jag har en bra relation med dem och min förhoppning är att jag kan lägga fler order hos dem i framtiden. De är en del av min hyllade framgång. Jag tror också att det är viktigt att gynna lokala aktörer och det faktum att det finns mycket kompetens i ens närhet, min inställning är ”think global – act local”.

Fick hjälp av Uminova
Den 30-årige förre detta tegsbon bor numera i Stockholm och jobbar på dagarna på ett medicinsktekniskt företag, d´dimension drivs på kvällar och helger. Johan Sandström insåg tidigt under utvecklingsprocessen värdet i att ta hjälp av Uminova som varit ett bra bollplank och rådgivare. Att ha kontakt med ”rätta” designers inom branschen har varit en bra lärdom och en av mentorerna han tar hjälp av är den kände möbeldesignern Tomas Sandell.
Vilka fler råd kan du ge till dem som funderar på att förverkliga en företagsidé?
– Det är viktigt att välja att se positivt och inte grotta ner sig i problem. Ta kontakt med rådgivare som finns på Uminova, Almi eller Nyföretagarcentrum och bolla idéen med dem. Tänk på att, innan du plöjer ner tid och energi, ta reda på om omvärlden delar din åsikt om att den är optimal för alla. Ibland kan det vara klokt att låta det stanna vid en idé.
Johan Sandströms idé om att skapa lösningar på våra vardagsproblem har resulterat i en spännande och nytänkande design som kombinerar stil med funktion.
JENNY LINDGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!