Foto: Viktor Lagerborg

Här får Umeå 700 nya lägenheter

Strax väst om centrala Umeå står lyftkranarna tätt där sju byggherrar tillsammans byggt, bygger eller ska bygga över 700 nya lägenheter i ännu ett exempel på Umeås byggboom. – Det sista året har vi sett en väldig ökning, säger Riksbyggens Michael Danielsson.

Som Bil & Bostad skrivit om tidigare och som de flesta umeåbor säkert märkt på egen hand byggs det väldigt mycket runt om i stan. Ett av de största projekten är Sandåkern där Standard i Umeå AB, Rekab, Skanska, HSB, NCC, Lerstenen och Riksbyggen alla har skrivit under på kommunens vision om energisnålhet och ekologisk hållbarhet.
– Vi försöker dela upp stora projekt på flera byggherrar så det var många som fick frågan om att bygga där. Sedan fick många av företagen chansen att vara med tidigt i planeringen och tycka till, säger Helen Nilsson på Umeå kommuns mark- och exploateringskontor.
– Intresset för miljöfrågor har absolut ökat bland köparna och de senaste femton åren har det ju blivit högre krav på det mesta, säger Michael Danielsson, projektledare på Riksbyggen. Några eftergifter till miljön görs i val av materialet, isoleringen och individuell mätning av el- och vattenförbrukning i de färdiga husen.
– Det blir ju högre initialkostnader för bostadsrättsföreningarna men det tar man snabbt igen med lägre utgifter. Den individuella mätningen gör att folk tänker sig för och vi ser att det blir en betydligt lägre förbrukning av både el och värme, säger Michael Danielsson.
Förutom att löna sig för kunderna kan miljötänket också belöna sig för företaget.
– Vi är väldigt stolta över att ha varit en av tio finalister i Umeå stads miljöpris, säger han.
Dessutom räknar Riksbyggen med att deras hus på Sandåkern till sommaren kommer att miljöcertifieras av Sweden Green Building Council (SGBC) som hjälper miljömedvetna bostadsspekulanter att välja rätt.

Inte de lättaste förutsättningarna
Just Riksbyggen var snabba i starten på Sandåkern och deras hus står redan färdiga mitt bland alla byggarbetsplatser. Michael Danielsson har personligen varit inblandad sedan 2005, sex år innan husen ens påbörjades.
– Det låg ju en fotbollsplan här innan så det blev en hel del möten kring det, förklarar han.
Förutom närhet till den nu flyttade fotbollsplanen ser Michael Danielsson skäl att bygga och bo just på Sandåkern:
– Det finns en hel del fördelar. Dels har vi ju ån som går här bredvid och vi såg till att alla lägenheter hade utsikt mot den. Sedan är ju området stadsnära utan att vara mitt i smeten.
Kunderna verkar hålla med honom. Över hälften av lägenheterna såldes på två månader och resten gick åt gått och väl ett halvår innan husen var färdiga att flytta in i.
– Vi trodde att det mest skulle bli äldre par men det blev oväntat många yngre också. Den yngsta är tjugo och den äldsta över åttio, förklarar Michael Danielsson.
En och annan utmaning har Sandåkern också bjudit på för Riksbyggen och de andra byggherrarna.
– Förutsättningarna på Sandåkern är väl inte de lättaste, det finns ju både villor att ta hänsyn till och mycket buller från vägen, säger Helen Nilsson.
Men trots buller från vägen och lyftkranar som grannar säger Michael Danielsson att kunderna varit mycket nöjda:
– Framförallt har vi sett en ruggig nöjdhet med balkongerna.

Vill slippa budgivning
Att det byggs mycket i Umeå just nu håller Michael Danielsson med om och han tror att det finns flera anledningar till det:
– Det är en väldans efterfrågan på lägenheter här i stan och en hög inflyttning utifrån. Sen så har ju räntorna gått ner extremt mycket, mer än halverats, vilket jag tror är en stor bidragande orsak. Dessutom blir det ju en rörelse hela vägen. Någon köper en bostadsrätt här och säljer sin villa där någon annan flyttar in från en lägenhet och så vidare.
Michael Danielsson tror också att intresset för nybyggda bostadsrätter kan ha ökat på bekostnad av de begagnade:
– Det är ju så mycket budgivning på begagnatmarknaden och jag kan tänka mig att folk har tröttnat på det. Här har vi ju ett fast pris, men på en begagnad bostadsrätt kan ju priset öka med tjugo, trettio, fyrtio procent under budgivningen.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!