Foto: Maria Wall

Jag är vilse i pannkakan i datorvärlden

Okej, jag är född 1951. Nicklas vill ha mig i kategorin ”ni som är lite äldre” och det kan han ju ha rätt i för jag fyller ju 63 nästa gång, dan innan julafton. Nu är ju i och för sig ålder någonting relativt. Mina föräldrar som båda är en bit över 80 år bor i stan och går på jazzcafé på Äpplet eller dräller på stan. När de pratar om ”de som är lite äldre” hänvisar de till Hörnefors och exempelvis pappas moster Hedda Persson som bor på Astridgården och som de pysslar om, hon fyllde nyss 100 år.

Karlsson släktspann omfattar 100 år
Inom åldersspannet som utgör släkten Karlsson med anhöriga finns nu Hedda Persson i Hörnefors som föddes vid första världskrigets utbrott och nere i Bangkok mina barnbarn Phil som är två månader och Zach som fyller två år i februari. Lille Zach lärde sig att peta fram tecknade filmsnuttar och sånger på sina föräldrars Ipad innan ettårsdagen och idag klarar han av att sortera bland dem. Jag skulle tro att lille Phil som bara är två månader blir ännu tidigare i sin utveckling att klara av datorer eftersom han hela tiden sneglar på vad storebror pysslar med.
Hundraåriga Hedda Persson på Hörneforsgården kan vi ursäkta när det gäller datorer. Hon är nöjd om hon får läsa Folkbladet varje dag. För det har hon gjort ända sedan Folkbladet tryckte sitt första nummer.

Mina barn har alltid tryckt på
Släktens alla yngsta medlemmar kommer att växa upp med allt det senaste inom datorer och smartphones. Deras föräldrar – ålderskategorin mina egna barn som nu är kring 40 år – gjorde också det. Mina barn födda i mitten av 70-talet hade knappt börjat skolan innan de visste hur man ställde in videon, spelade datorspel eller räknade ut mycket svåra tal på både räknemaskiner och armbandsur som också hade en datorfunktion. De snodde min kassettbandspelare och kopierade datorspel. När jag satt och skrev manus på min elektriska skrivmaskin av märket Underwood var det de som som tjatade: Ska du inte skaffa en dator farsan. 1990 köpte jag en Mac Classic, en liten burk som jag skrev på i mitt arbetsrum. Fick jag ha den ifred? Nej, då matade de in några enkla datorspel som de kopierat över kassettband av nån unge från Sofiehem vars föräldrar jobbade på universitetet. Tetris! Kan du spela det farsan? Jag sa, håll er till de datorspel ni har fått som går att köra på teven. Ja så satt de där och eggade på sina joysticks och när man ropade: ”Kom och ät nu”, sa de: ”Vänta jag ska bara dö först.”

Jag blir bara förbannad på Nicklas Berglund
”Vilka tjänster och sociala medier vill du tipsa våra seniorer om?” Jag blir bara förbannad på Nicklas Berglund som ställer en sån fråga till mig. Han jobbar själv hos den här Emanuel Dohi och hans gäng som gör appar hela dagarna. Själv vet jag knappt vad en ”app” är för någonting. När jag köpte min första mobiltelefon, det var i mitten av 90-talet och jag tror det var på OnOff, frågade jag: ”Kan man prata i den här utanför stan?” När folk omkring mig byggde sina egna hemsidor satt jag och spelade datorspelet Snood. Det där höll jag på med i flera år tills jag var en av de bästa Snood-spelarna i världen. Det har nu gått 15 år sedan dess och jag inser att jag inte har kommit längre i min utveckling när det gäller datorer. Jo, jag har en ”app” som gör att jag kan se min usla utveckling av mina PPM-fonder. Jag kan ”skajpa” med mina barn och barnbarn i Bangkok. Och jag vet hur man får folk att ”gilla” någonting jag lägger ut på Facebook. Det är när jag lagar till en köttgryta och fotar densamma och lägger ut som bild. Då är det ungefär 40 pers som gillar det.
Jag är alltså ganska vilse i pannkakan när det gäller datavärlden. Jag gör aldrig affärer på nätet för jag är rädd om de få pengar jag har. En dag kommer nog också hela nätet att krascha. Men skyll inte på mig, för jag kommer knappt ihåg mina egna lösenord till de tjänster jag har idag. God Morgon!

Ja du Nicklas. Eftersom det är rätt många seniorer som läser Bil & Bostad så tycker jag du får informera dem om hur de ska hantera datorsamhället.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!