Foto: Maria Wall

Noll (0) blir i framtiden det högsta kritikerbetyget

Benny vill den här veckan att jag erkänner vilka teveprogram jag skäms för att jag ser på. Och för Bennys skull önskar jag att det vore så enkelt. Att vi idag ägnar ett (1) teveprogram på linjär-teve sån uppmärksamhet att det går att svara entydigt på frågan ”vad kikar du på?”. Men så funkar det inte, betydligt fler källor än den stora ljuskällan i vardagsrummet är inblandade – i första hand telefonen och laptopen.

Det betyder att jag inte längre behöver skämmas för usla teveprogram som når mig – av den enkla anledningen att jag inte tar del av dem, i första hand. De är bara en fond i bakgrunden av vilken jag inte behöver ta ansvar.
Om jag lyckas se förbi min mobiltelefon och min laptop kan det mycket riktigt vara Paradise Hotel nånstans där i bakgrunden, men eftersom jag inte hör vad de säger och det inte är jag som rattat in kanalen, så går jag ansvarsfri. Jag har dock koll på vilka som gjort bort sig fullständigt och skämt ut släkten den här gången. (Svar: Alla.)
Det här kallas multitasking med ett modernt ord, och betyder att vi gör och tar del av flera saker samtidigt. (Det påstås förresten att vi moderna smartphone-användare tittar till mobilen 110 gånger om dagen, vilket låter mycket men antagligen är en underdrift.)
Det kan handla om, i de fall man verkligen engagerat sig i en händelse på teven, att gå in på Twitter och posta fyndiga kommentarer och läsa andras fyndiga kommentarer (mest för att få lite bättre bäring på hur man ska tycka själv, och därför dubbelcheckar med människor som man litar på smak- och åsiktsmässigt).
Det kan vara så att vi vill kolla upp fakta kring en skådespelare – då surfar vi enklast in på IMDB för att stilla vår nyfikenhet.
Eller så är det bara den där diffusa rastlösheten och en vag känsla av att vi missar nåt, som får oss att kolla Aftonbladet för vilken gång i ordningen, och uppdaterar Facebook-flödet trots att det bara var två minuter sen vi gjorde det sist.
Många spelar spel samtidigt som de gör annat – i mitt fall Wordfeud, som jag för övrigt anser vara finkultur i mobilspelsbranschen, av helt annan dignitet givetvis än tidsdödare som Angry Birds eller Temple Run.
Men, precis som den kinesiske filosofen Confucius påstås ha sagt, sisådär 500 f Kr, om än inte med mobilspel i tanken:
”It’s is better to play than do nothing.”
Det här fenomenet kan faktisk öppna upp för en annan betygsskala för filmer och teveupplevelser. Istället för den trubbiga skalan från 1-5 vänder vi på steken. Hur bra någonting är skulle inverterat kunna beskrivas av hur många gånger vi tappar fokus, och kollar mobilen under tiden. Blir vi någonsin helt uppslukade av någonting längre?
Isåfall skulle en sån upplevelse rendera i det i princip ouppnåeliga höjdarbetyget 0.
Det vill säga noll distraktioner, noll avstickare till andra medier.
Inte ens viktiga kvalmatcher för vårt svenska fotbollslandslag får idag ett betyg under 10, men det kan i och för sig bero på att spelet inte bjuder på vare sig nån större underhållning eller (positiva) överraskningar.
En lista över vad som är bäst på teve – utifrån detta nya bedömningssystem, hur SÄLLAN vi vänder oss till mobilen – blir därför så här:

1) På Spåret. Betyg: 0.
Under den här timmen befinner vi oss i fullständig internetskugga. Ingen vill eller hinner göra någonting annat mellan resorna och frågorna. Och dessutom skulle surfande mellan 20.00 och 21.00 på fredagar lätt kunna misstas för googlingar, och det vill ingen riskera.
2) DOX-dokumentärer. Betyg 3.
Möjligtvis är betyget orättvist lågt, för de avstickare vi gör i det här fallet handlar alltid om att söka ytterligare information om det vi redan ser på.
3) Så mycket bättre. Betyg: 6
Säga vad man vill om konceptet ”kända människor äter och pratar karriär och minnen”, men programmet fängslar – bara sex stickspår i timmen.

Benny; användandet av moderna telefoner skiljer sig åt i åldrarna, de yngsta snapchattar och instagrammar ... vad gör ni som är lite äldre? Vilka tjänster och sociala medier vill du tipsa våra seniorer om?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!