Foto: Maria Wall

Vi är inne i kalaskulans tid!

Okej, det kanske stämmer att jag är hovreporter i centrala stan men det är jag nog mest för Västerbottens Kurirens räkning där jag skriver krönikor från min citydesk varje fredag. Det är egentligen inget svårt uppdrag, det är bara att gå utanför porten där jag bor i Valandhuset så hamnar jag på Rådhusesplanaden och rätt i händelsernas centrum och därefter rapportera. Men hur ska jag kunna förutse det som ännu inte här har hänt? Ja se nu vart det mer komplicerat.

Vem skrämmer mig på Halloween?
Årets mörkaste månad drar igång med alla helgons dag lördagen den 1 november. I huset har jag både Löfgrens Blommor och Buketten så där säljer man redan nu kransar att lägga på graven. Nu lever tack och lov mina föräldrar så jag köper nog en blomma istället och tittar till dem.
Halloween? Ja, vi har ju portkod på huset så inte lär det komma några spöken och tigga godis. Mina barnbarn bor dessutom i Bangkok och ska det spökas får det väl ske via Skype. Eller så får min systers fyraårige dotterson Isak som bor på Tomtebo ta på sig spökkostymen och skrämma upp hela släkten. Fast nu har ju pappa Erik och mamma Anna köpt en vinterbonad stuga i Gravmark och är det något bättre ställe att vara på under halloween än just Gravmark? Nej sitt ni där i novembermörkret och se repriser på teven som Alla helgons blodiga natt ... tills det knackar på dörrn. Mohahahaaa!

Jag är inbjuden till landshövdingen!
Redan den andra veckan i november börjar kalasen för mig. Den 6 november ska jag till Umeågalans traditionella företagarfest på Nolia. Vilka företagare får priser i år? Ja det är ju lika hemligt det som på Oscarsgalan.
Jag har även fått en inbjudan till Höstmiddag hos landshövdingen i residenset på lördagen den 8. Det man skulle vilja veta här är givetvis vilka andra som blivit inbjudna till den högtidligheten? Nåja. Det är väl bara att ta på sig den mörka kostymen, kamma sig och gå dit. Om vår landshövding Magdalena Andersson har bjudit in några skellefteåbor kan det bli riktigt kul. Hon är själv från Jönköping och håller på HV-71 som spöade Skellefteå AIK senast och gick om dem i tabellen. Ja, den striden får hon gärna ta med Lundmark och Marklund. Själv håller jag på Björklöven.

Julfester, invigningar...
Ja, här sitter jag på min kammare och försöker spå framtiden. Jag vet inte om jag kan leva upp till Maria Walls, som vanligt, fantastiskt tecknade illustration. Jo, kattorna är på mig i vanlig ordning där jag skriver men jag har ingen kristallkula. Och jag kan nog inte utse de tio viktigaste händelserna i cityfyrkanten under november och december. Men jag vet att det vimlar av julkalas och invigningar av alla de slag. Tidningarna är fulla av annonser över julkonserter, det dukas upp till julbord överallt. Vad ska jag välja, vad ska du välja?
Kulturhuset Väven ska också invigas vad det lider. Det nya biblioteket. Det här kvinnohistoriska museet på övre plan. Det finns mycket att se fram emot. Personligen ser jag fram emot att se en julshow med julbord i mitten av december på Guitars med gruppen Acne som spelar där. Det är fyra glada muntergökar som jag känner och jag vet att de brukar spela ett nummer som jag själv har skrivit. Nämligen ”Harreligen Hissjöpigen,” som inspirerats av bröderna Landby. Det ser jag fram emot. God Morgon!

Ja du Nicklas. Vad ska jag hitta på till dig att skriva om? Varför inte om dina skamliga lustar när det gäller att se på usla teveprogram? Jo, skriv om det.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!