Alla mår nog bra av hålligång!

Ja nu ska jag i sanningens namn säga att jag är inte så väldigt insatt i det här projektet ”Change the game” som, så vitt jag förstår, var en aktivitet för barn och ungdom som Balticgruppen drog igång. Jag vet inte riktigt heller varför denna ”prova-på-olika-sporter” fick det namnet. Men tydligen var det full fart på Gammliavallen den dan (jag vägrar kalla det T3) både ute och inne, så jag får väl tro arrangemanget blev lyckat och kanske kommer igen? Vi kan hoppas på det.

Om inte annat kan såna här evenemang göras tillsammans med Umeå Fritid eftersom det vimlar av föreningar av skilda slag här i Umeå som sysslar med sportverksamhet och breddidrott. Jag kan väl också här ta tillfället att berömma hopptävlingarna för hästar de hade på Hippologum. Jag tror nog den tjejhelgen imponerade på hela Sverige.

”Forskningen har kommit fram till...”
Att det är bra för skolungdom att ha fysisk aktivitet nån timme eller två i veckans skolschema borde vara en självklarhet vid det här laget. Och då menar jag inte bara för att hålla hamburgerfläsket borta eller för att bränna av allt godis ungdomen proppar i sig nuförtiden. Det är vetenskapligt bevisat flera gånger om att en gympatimme eller två höjer prestationerna när det gäller teoretiska ämnen som till exempel matematik. Det gäller förresten även estetiska ämnen som teckning, musik eller slöjd.
Redan när jag satt som redaktör på studenttidningen, granne med IKSU:s kansli på Universitetet i slutet av 70-talet, kom såna där rapporter: ”Forskningen har kommit fram till”. Jag vet inte hur många artiklar jag publicerat i ämnet, eller för all del som har publicerats av andra. Skolpolitikerna tar aldrig till sig.
Kanske det beror på att de saknar pedagogisk kompetens? Att de själva saknar bildning, eller kan det vara så enkelt att de hade en sadistisk gympalärare? ”Hoppa bock nu!” ”Våga även om du slår dig!” Det man lärde sig mest av sådana pennalister var väl att skolka. Men det kanske är bättre idag?

Dags för lite råskäll på Nicklas
Nicklas skickar iväg en boll till mig: ”Vilka andra rörelser och demografiska grupper behöver liknande kampanjer för att utvecklas?” Ja, nu låter ju detta synnerligen pretto för att komma från Nicklas. Eller har du gått en snabbkurs i sociologi? Jag kan ju hälsa till dig från Bingolotto-Micke som alltid läser våra krönikor att den krönika du skrev senast var rena rappakaljan. Jag ställde en enkel fråga: ”Lagar du mat som Paolo Roberto eller som en tant från matbespisningen?”
Jag menar hur svårt kan det bli att svara på det? Nej, istället fick vi läsa en programförklaring till hur hunsad Nicklas Berglund kan bli så fort han försöker på traditionella kvinnosysslor. Vad är det som har hänt? Hade du fastnat i en hiss med Gudrun Schyman på Bokmässan du var på? /slut på råskäll.

Lasse Lystedt inspirerar oss alla
Nicklas ställer alltså frågan: Vilka andra rörelser och demografiska grupper behöver liknande kampanjer för att utvecklas? Mitt svar på denna fråga är kort och gott: Alla som diggar Lasse Lystedt.
Jag vete fasiken hur han bär sig åt den här jazzgubben. Han har lirat jazz sedan 50-talet och han är still kicking. Morsan ringde i förra veckan och tipsade om att nu hade Lystedt satt ihop ett nytt band igen. Eller rättare sagt; återupplivat gamla Dixieland Stompers med yngre medlemmar. De gjorde succé, sa morsan, på en spelning på Äpplet och nu ska de lira på jazzfestivalen i nästa vecka.
Gubben Lystedt är snart 89 år och spelar ännu på sin dragbasun. För 10-15 år sedan trodde vi alla att han skulle vika in årorna när de öppnade bröstkorgen på honom och opererade. Nej då, han reste sig. För en tid sedan träffade jag honom på stan. Då hade han ramlat nerför en trappa. ”Dax att lägga av nu?” sa jag. ”Nä för fan”, sa han. ”På’t igen. Jag ska starta ett nytt band.”
Vad är det som håller Lasse Lystedt igång? Jag tror det är hans intellektuella spänst som jobbar på. Jag vet att han översatte texter till tidningen MAD en gång i världen. Att ha ett fungerande hjärnkontor kan man få av fysisk aktivitet. Att lira dragbasun som Lystedt gjort i alla dessa år är också en ansträngande sport. Det ena klarar sig inte utan det andra. God Morgon!

Ja du Nicklas. Fejden oss emellan fortsätter. Bingolotto-Micke hejar på och vill att du ger mig några råsopar i din nästa krönika. Varsågod. Bli som Troeng och bulta vilt. Jag tar matchen.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!