Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Lärorik tävling om antikviteter

Intresset för antikviteter och samlarobjekt är, verkar det som, på ständig uppgång. Detta intresse kan komma till användning i det nya tv-programmet Bytt är bytt som visas på torsdagar i TV4. Bil & Bostad har pratat med Karin Laserow som agerar antikexpert och som syns i rutan tillsammans med programledaren Renée Nyberg. – Jag älskar barocken. Det är där allting börjar, säger Karin Laserow angående den egna favoritperioden.

Den som någon gång tittat på Antikrundan och sett de långa köerna med människor som vill veta mer om sina gamla prylar, och gärna ha dem värderade, vet att antikviteter fascinerar. Inte bara för det eventuella värdets skull, utan för objekten i sig och den historia de bär på.
I TV4:s nya program Bytt är bytt ska de tävlande gissa rätt på föremåls värde, föremål som kan vara värda från 500 ända upp till 500 000 kronor. Vill man ta hem den högsta vinstsumman gäller det att man kan sin historia – eller är bra på att gissa.

Bytt är bytt
Programmets antikexpert är den erfarna antikhandlaren och inredaren Karin Laserow. Hon berättar om föremålen för de tävlande som får byta föremål en gång, men ”bytt är bytt”.
– Hela programidén är fantastisk, säger Karin Laserow. Programmet är ett lättsamt sätt att komma i kontakt med och skapa intresse för antikviteter. Och det passar alla åldersgrupper.
Föremålen i programmet kan komma från i stort sett var som helst i världen, och vilken tidsperiod som helst. Sameföremål blandas med objekt från Söderhavet och Sibirien.
Roligast med att spela in programmet förutom tävlingsmomentet har varit att arbeta med Renée Nyberg, berättar Karin.
– Och så kontakten med studiopubliken.

Egna favoriter
Hennes favoritföremål i det egna hemmet är belysningsföremål av olika slag.
– Jag aktar mig för att fästa mig för mycket vid olika föremål, men jag har ett par ljusstakar som jag vurmar för och som hängt med länge.
Karin Laserow har arbetat i branschen i 30 år och bedriver verksamhet i både Skåne och New York. Hon förklarar människors stora intresse för äldre föremål och samlarobjekt med att det är något som alla berörs av.
– Det är likadant med inredning. Det intresserar alla människor.
Till den som funderar på att investera i antikviteter har Karin ett enkelt tips på vad som kommer att stå sig.
– Sådant som är av bra kvalitet, som har en historia, och gärna av någon mästare. Det som är unikt, helt enkelt.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!