Foto: Maria Wall

Vem ska bestämma i skogen?

Ja herregud vad ska jag skriva om politiken? Som inte redan har sagts och skrivits den senaste tiden! Har vi inte alla gjort vår demokratiska plikt och tagit våra tre röstsedlar och röstat till både kommun, landsting och riksdag? Jo det är precis vad vi har gjort och följaktligen själva bidragit till den röra som tydligen har uppstått med anledning av våra egna beslut? Kanske det.

Nicklas undrar om man inte borde få rösta på fler partier än ett? Det är klart man får. I respektive val vill säga. För det gjorde då jag. Jag röstade på ett parti till kommun, ett annat till landstinget och ett tredje till riksdagen. Redan här kan jag konstatera att jag har bidragit till röran. Men jag har inte röstat på partier utan på personer som jag gillar.

Jag vill ta ut hela kommunstyrelsen!
Personligen skulle jag vilja rösta på fler personer i till exempel kommunvalet. Ge mig rätten att få rösta på tolv politiker i Umeå så kunde jag sätta ihop ett dream-team som fick ta hand om kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Men nu får jag ju bara rösta på en person i taget. Vart fjärde år dessutom. Och när den personen fått min röst och ska sätta sig i den beslutande församlingen så är det lätt att den personen bara tyr sig till sina egna partikamrater och mjäkar med, men det var inte så jag tänkte mina vänner! Ni måste lära er samarbeta över partigränserna. För det tycker då jag. Och är det inte jag som är väljaren kanske? Ja, men lyssna på mig då för en gångs skull.
Nu är bara frågan; hur kommer man undan den demokratiska principen en person – en röst? För jag förstår de som nu tycker att det djupt odemokratiskt att låta krönikören Karlsson få tolv röster att avge på en och samma gång. Jo, men då kan vi kanske göra så här att om jag lägger alla röster i ett enda val så får jag inte rösta i de närmaste fyra valen som kommer?
Och satsa allt på ett enda kort, om man säger. Jag tänker långsiktigt, märks inte det? Att hatta hit och dit och rösta på en person varje val, det bygger ju inget lag. Nej, ge mig alla mina demokratiska rättigheter och ge mig dem nu!

Vad gör vi med Sverigedemokraterna?
Nicklas ställer den djärva frågan: ”Ska vi avskaffa manlig rösträtt?” Ja, det kanske vore det enda sättet att bli av med Sverigedemokraterna för det är väl i huvudsak män som röstar på detta parti. Inte bara män i största allmänhet utan besvikna män som bor i avfolkningsorter på landsbygden. Frågan är bara hur besvikna dessa skulle bli när man först tog av dem jobben, sedan fruntimren som for från byn och nu även rösträtten?
Nu kan i och för sig allting förhandlas men om man låter en hårding som Annie Lööf få ta hand om det och erbjuda dem fri bensin till skotern och trucken och fri jakt- och fiskerätt hela året så kanske de kan sälja bort rätten att få rösta?
Fast det är klart. Då kanske djuren i skogen inte skulle gilla det. Är det nån som har frågat dem förresten? Det finns så många särintressen i politiken just nu att snart är det väl bara en tidsfråga innan djuren får rösta. Eller kanske klarar de jämvikten själva om hur de ska leva?
Ja, ingen tycks ju veta hur man ska hantera frågan om Sverigedemokraterna, men alla pratar om dem, så vad ska man göra? Acceptera att de är demokratiskt valda hela bunten? Utan att blanda in Hitler som också blev vald i demokratisk ordning en gång i världen. Det enda jag kan säga är då att jag inte har röstat på dem. Men jag har å andra sidan både jobb och fruntimmer, bor i stan och har nära till alla caféer som serverar latte. Jag uppfyller egentligen alla kriterier för att vilja rösta på Feministiskt initiativ, vilket även det känns skrämmande att inse.
Nej, ta över det här nu Stefan Löfven. Jag har också haft en barndom i Ådalen som du, levt som ungdom i Övik som du och gått på Umeå universitet ett tag som du. Jag önskar bara du tog med dig Jonas Sjöstedt i regeringen, för han verkar vara en rejäl och förståndig person, även om han dras med ett parti som kan vara en ryggsäck för honom. God Morgon!

Ja du Nicklas. Som du förstår av det jag skrev är jag ganska less på politiken nu. Jag vill hellre laga mat. Hur är det med dig i köket? Lagar du mat som Paolo Roberto eller gör du husmanskost som en tant på matbespisningen?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!