Foto: Stockholmsmässan

Våga blanda nytt och nött

En gång i tiden tog vi vara på allt. Lapptäcken gjordes av tygrester och stoppade strumpor var en självklarhet. I dag påminner många nydesignade produkter om de uttryckssätt som användes för över hundra år sedan. Det handlar om att våga blanda, återanvända, klä om, klä in, vända ut-och-in och upp-och-ned.

Den 13-16 mars var det dags för den 31:a upplagan av Antikmässan i Stockholm. Årets upplaga bjöd besökarna på flera inspirationsutställningar med många råd om hur man kan mixa nytt och gammalt i heminredningen.
Utställningen ”Blanda nytt & nött – smak & effekt” är gestaltad av inredningstidningen Sköna hem och utformad som ett hem med fyra rum. Hallen är välkomnande och bjuder på oväntade tips om förvaring. Vardagsrummet som domineras av djur och växter ger en upptäcktsresandekänsla och för även tankarna till ett gammeldags herrum. Matrummet minner om en tesalong och sovrummet går i olika nyanser av blått och hämtar inspiration från Asien.
– Vi vill bjuda på upplevelserum i vår utställning. Varje rum har sin speciella sinnesstämning och karaktär. Det är ett hem, lite från en annan tid och dimension, men med moderna inslag och vi blandar högt och lågt, berättar Charlotte Pettersson, Sköna hem.
I Antikmässans trendutställning som är sammanställd av Svenska Moderådet används begreppen Re-use, Re- member och Re-search.
– Vi har fått låna in några fantastiska föremål, bland annat kläder från 1800-talet och ett crazy quilt-täcke, som är gjort av sidenbitar. I utställningen visar vi hur plaggen ser ut på insidan, som har ett enastående underarbete. Dessa föremål är kulturhistoria och idag en källa till mycket kunskap. En av dagens modeskapare som arbetar på samma sätt som förr är exempelvis Helena Hörstedt. I utställningen visas också bland annat skulpturer och byster, liksom blåvitt porslin. Vi arbetar ju med trender och det här kommer i framtiden, säger Lotta Ahlvar, vd, Svenska Moderådet.
Med avstamp i årets tema hållbar design blandas mode, inredning och konst från olika epoker i utställningen ”Från Art Nouveau till Old School”, som är sammanställd av eko-stylisterna Aia Jüdes och Sanna Gebeyehu. Utformningen genomsyras av möten mellan det antika och moderna, ekologi och återanvändningens olika aspekter; alltifrån att värna om miljön genom att konsumera med eftertanke till att vårda ett gediget hantverk och bevara ett stycke kulturarv.

Inspirerar med sin historia
Vintage sneakers, art deco lampor – med nya lågenergilampor, antika japanska träsnitt, syndigt glamourösa 30-tals klänningar, gamla Disney-illustrationer, sidenkrinoliner, limiterade rock t-shirts á 1978 och gustavianska möbler flätas samman till en färgstark helhet där varje noggrant utvalt föremål inspirerar med sin egen historia, karaktär och form.
I utställningen visas bland annat nylanserade ekologiska tulpaner från svenska Sörby Handelsträdgård, keramikern Vika Mitrichenkas unika teservis som är inspirerad av hennes ryska mormors sätt att återanvända trasigt porslin, graffitikonstnären Finsta och hans Josef Frank inspirerade ekologiska möbeltyger, ekologiska jugendtapeter från Lim & Handtryck och designkvartetten Defyras återupplivande av gamla bordsdukar och antika bordsben.

En hyllning till hantverket
– Vi är jätteglada över kunna visa Vika Mitrichenkas utsökta porslin ifrån projektet ”Grandmothers Treasures & Grandfathers Predilection”. Det finns en sådan stark och rörande personlig historia som på flera plan knyter an till vad vi vill säga med vår utställning. Det är en slags hyllning till det gedigna hantverket och den omsorg man ofta producerade föremål med förr i tiden. Men framförallt väcker servisen många intressanta frågor kring återanvändning och tanken med att bättre ta till vara på saker istället för att automatiskt slänga sånt som går sönder, säger Aia Jüdes och Sanna Gebeyehu. (Källa: Stockholmsmässan)
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!