Energibesparande åtgärder vinst för alla

Även om många suckar när elräkningen kommer är det långt ifrån alla som gör vad de kan för att minska sin elanvändning, även om det skulle gynna både den egna plånboken och den gemensamma miljön. – Gör man alla fel i boken när det gäller energianvändning är det inte omöjligt att man kan halvera åtgången, säger Johan Sandström på Be Green Umeå.

För sjätte året i rad är det SEE-veckan i Västerbotten och Norrbotten. SEE står för social, ekonomisk och ekologisk utveckling och arrangeras av en rad olika organisationer såsom länsstyrelse, landsting, universitet och kommuner. Det arrangeras många aktiviteter för den som är intresserad, men även för den som inte har tid kan det vara rätt tillfälle att spara energi i hemmet.
– Intresset för energibesparing ökar hela tiden, säger Johan Sandström, energispecialist på Be Green Umeå, en annan av SEE-veckans arrangörer.
Be Green Umeå är ett projektkontor som arbetar med hållbarhetsfrågor i Umeå och de omkringliggande kommunerna. Allt mellan miljövänligt resande och farligt avfall behandlas och energibesparing i hemmet är en viktig del.
– Framförallt försöker vi informera allmänheten om de här frågorna, genom föreläsningar, att stå på torget eller något annat, säger Johan Sandström.

Fler produkter i hemmen
Just hur man på bästa sätt upplyser folk om sin energiförbrukning jobbar Be Green mycket med. Bland annat samarbetar de med AB Bostaden om att sätta upp displayer i lägenheter som visar hur mycket energi som förbrukas.
– Tillsammans med Designhögskolan har vi tagit fram fyra olika gränssnitt till displayerna för att se vilket som bäst leder till minskad förbrukning, säger Johan Sandström.
Men även om medvetenheten om och intresset för energisparande ökar så innebär det inte att energiåtgången minskar.
– Vi har helt enkelt mer produkter idag än någonsin tidigare. Förut hade man kanske en dator hemma, nu är det ofta en per person. Däremot kan man se att vi använder energi mer effektivt än förr, tack vare sånt som vanliga glödlampors uttåg och effektivare vitvaror, förklarar Johan Sandström.

Spara ström med städning
Så vad kan man då göra för att minska sin energiförbrukning?
– Först av allt måste man utgå från vilket boende man har, en lägenhet och en villa har väldigt olika förutsättningar. I en villa är det oftast uppvärmningen som drar mest ström och man bör se över den först. Speciellt om man har direktverkande el borde man byta till något effektivare, säger Johan Sandström och fortsätter:
– I en lägenhet kan man börja med att byta ut sina glödlampor till en energisnålare modell. Sedan är det ju alla saker som man låter stå i standbyläge istället för att stänga av. Att byta ut sina vitvaror kan också spara en hel del men det har ju ganska stora initialkostnader.
Men även den som saknar pengar kan spara relativt mycket ström med små medel.
– Många kanske inte städar så noggrant bakom kylskåpet men om man gör det kan man minska kylskåpets elanvändning med uppåt tjugo procent, avslöjar Johan Sandström.
Hur mycket man kan minska sin elanvändning varierar, både beroende på hur man bor och hur mycket man redan gör rätt.
– Folk har ju väldigt olika vanor men i genomsnitt använder en trerumslägenhet ungefär 3000 kilowatt-timmar per år och att minska det till åtminstone 2000 är inte orimligt, säger Johan Sandström.
För den som vill veta mer om energisparande i hemmet ger kommunens energirådgivare gratis svar på alla frågor.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!