Foto: Maria Wall

Va? Är jag en avbild av frisinnade Kerstin Hesselgren?

Sådärja. Nu är det bara drygt en vecka kvar innan vi som egentligen bestämmer hur det ska bli står där vid valurnorna och stoppar ner tre igenklistrade kuvert; ett för riksdag, ett för landsting, ett för kommun. Men hur i fridens namn ska man rösta?

Jag har själv gjort några tester på datan i såna här valkompasser. Där ska man få veta vilka partisympatier man har, så det är ju en vägledning så gott som någon. Men nu är det så för krönikör Karlsson – som tror han har hjärtat till vänster – att min egen politiska uppfattning beskrivs som ”liberal folkpartitjej.” Hur gick det till?

Kalla mig Kerstin Hesselgren!
Jag gjorde ett annan test; ”Vilken politisk person är du?” Jag har sett resultaten när några av mina vänner gjort det testet. Någon blev Tage Erlander, någon annan Olof Palme, någon blev Gösta Bohman. Jag knappade på och svarade så ärligt jag kunde med hela mitt samhällsengagemang i pant samt arbetarklassbakgrund med akademisk påbyggnad och var ganska övertygad om att jag skulle bli Olof Palme, men icket!
Jag blev i stället Kerstin Hesselgren. Vem? När jag kollade upp henne fick jag veta att hon var skolkökslärarinna som blev riksdagsman år 1921 första gången kvinnor fick rösta. Hon kallade sig ”frisinnad vilde” och var ordförande i Frisinnade kvinnors riksförbund men även folkpartist i Svenska kvinnors vänsterförbund under perioden 1931 till 1946.

Jag kommer att rösta på fruntimmer!
Den här personen blev alltså jag när jag gjorde ett test i min dator. En liberal socialist som slåss för kvinnosaken? Är det den personen jag ska söka efter? Ja då blir det ju ännu svårare för mig att välja. Inte bara rätt parti, utan även rätt person som ska företräda det jag tycker. Kanske kvinna dessutom, eftersom alla tester jag gör pekar mot att jag är lite grann av ”glad godtemplartjej”. Eller åtminstone duktigt frisinnad.
Så här försvann Jonas Sjöstedt som jag tycker är sympatisk, även Anders Ågren som har vuxit till sig en aning sen senaste valet, och Hans Lindberg som vill efterträda Holmlund. Men om alla tester pekar åt att jag har liberala värderingar borde jag inte då rösta på Peder Westerberg som är lokal folkpartist? Ja han är ju trevlig den killen och ordförande i Tegs fotbollslag, men är han ett fruntimmer?

Men vilka fruntimmer kan det bli?
Tamara Spiric är ett rivjärn till fruntimmer som jag respekterar. Hon borde väl få tillräckligt många röster av andra, och vill hon verkligen ha min röst när det nu visar sig att jag tänker som en frisinnad liberal – kvinna – dessutom.
Jag gillade Nina Björby när hon var miljöpartist men i det partiet är det kupper hela tiden och Nina hade inte en chans att överleva valberedningen för några år sedan. Hon var för bra så hon blev socialdemokrat. Finns hon på någon lista?
Jag gillar skarpt den lokala centerpartisten Anna Karin Kajsa Sjölander men jag tål inte hennes partiledare. Jag kan också tycka att Veronica Kerr, gruppledare för kristdemokraterna i kommunen, kan bidra med rejäla synpunkter, men är jag kristdemokrat? Nej, jag är som sagt en frisinnad liberal radikal person som Kerstin Hesselgren. Men kan jag rösta på F! Jag gillar deras sympatisörer här men hellre i sina punkband än i fullmäktige.

Debatt i kväll på Allstars
Som ni märker har jag alltså inte bestämt mig än. I kväll ska det vara politisk paneldebatt på Allstar i Umeå där alla de politiska partierna deltar. Jag velar alltså hit och dit när det gäller hur jag ska rösta så jag får nog gå dit och höra på debatten. Jag är alltså fullständigt påverkbar ännu en dryg vecka. Precis som de övriga 18 procent i valmanskåren som kallas ”osäkra väljare”. Ja, när ska jag bestämma mig? God Morgon!

Ja du Nicklas. Nu lämnar vi politiken och går ut i svampskogen. Hur mycket skogsmänniska är du? När gjorde du senast upp en eld i skogen där du grillade korv på en pinne?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!