Snabbaste bilen 2014

Just nu pågår världen över en kapprustning biltillverkare emellan om vem som kan göra den snabbaste bilen. För tillfället innehas världsrekordet för snabbaste produktionsbil av Bugatti Veyron Super Sport med en uppmätt topphastighet på hela 431 km/timmen. Men det är bara en tidsfråga innan någon slår rekordet. Frågan är bara: vem?

Att titeln som tillverkare av världens snabbaste bil är oerhört prestigefylld – och åtråvärd – är självklart. Under de senaste åren har kampen stått främst mellan Volkswagen-ägda Bugatti och svenska uppstickaren Koenigsegg, bilmärken vars modeller tagit över på den absoluta prestandatoppen efter klassiska sportbilstillverkare som Ferrari och Lamborghini.
Men det är inte så enkelt att avgöra vilken bil som är snabbast. Dels råder det viss oenighet om hur ett korrekt hastighetstest ska gå till, dels finns det olika typer av bilar: ”produktionsbilar” och ”gatlegala bilar”. För att en bil ska klassas som produktionsbil måste den byggas i ett visst antal exemplar (30 stycken anses gälla, men även här råder viss oenighet). Detta utesluter till exempel Performance Power Racings ombyggda Ford GT, som år 2012 uppnådde en toppfart på 455,82 km/timmen, och som är fullt tillåten att köra på vanliga vägar.

Missat rekord
Det finns andra rekord än toppfart man kan slå: Koenigsegg Agera R blev omtalad 2011 då man satte sex rekord, bland dem 0-300 km/timmen (14,53 sekunder) och 300-0 km/timmen (6,66 sekunder) och 0-300-0 km/timmen (21,19 sekunder). Men snabbaste topphastigheten är det fortfarande Bugatti Veyron Super Sport som levererar.
För att rekordet ska gälla enligt FIA (Internationella Bilsportsförbundet) och Guinness World Records ska bilen vid testtillfället köras två gånger, ett åt vardera hållet, på samma sträcka, varpå genomsnittstiden räknas ut. Denna tid blir då den officiella, godkända tiden. Detta utesluter till exempel Hennessey Venom GT:s tid från tidigare i år då bilen visserligen kom upp i 435 km/timmen, men då rekordförsöket inte skedde enligt Guinness regler kan det inte ses som en officiell tid. Hennessey kan trösta sig med att Venom GT ändå är tvåa på toppen, då bilens hastighet vid ett tidigare tillfälle uppmätts till 427 km/timmen.

Nya utmanare
Runt hörnet väntar ett helt getingbo av uppstickare och utmanare. Ferrari, som inte återfinns på topp 10-listan över snabba bilar överhuvudtaget, har sin nya superbil LaFerrari. Shelby SuperCars, SSC, försöker få sin Tuatara klar, McLaren har nytt på gång, Hennessey lovar att deras kommande Venom F5 ska slå alla rekord, och Koenigsegg har visat upp sin brutala One:1 som lär ge Bugatti Veyron – vars nästa generation det för övrigt börjar ryktas om – en ordentlig match.
Ingen kan av dessa lär dock klå den kommande Dagger GT. Den amerikanska bilen stoltserar med 2000 utlovade hästkrafter och en toppfart på 500 km/timmen. Och en prislapp på tre miljoner dollar. När bilen blir verklighet återstår dock att se.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!