Bostadsrätter allt mer populära hos studenter

Med höstterminen i antågande söker tusentals blivande studenter bostad i Umeå. De flesta kommer att flytta in i studentkorridorer eller hyresrätter men vissa väljer ett annat alternativ. – Antalet studenter som köper bostadsrätt ökar år efter år. Det är definitivt en trend som kommer, säger Jonas Nygren, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Umeå.

Inför höstterminen 2014 har 22 000 studenter antagits till Umeå universitet, vilket är tusentals fler än för några år sedan och innebär att ett studentrum eller en mindre hyresrätt kan ta månader att få tag i – samtidigt får många studenter slutgiltigt antagningsbesked först några veckor före terminsstarten. För de som har råd är bostadsrätt ett allt populärare alternativ.
– Framförallt folk som kommer utifrån och saknar kontakter har svårt att få tag i hyresrätter och det är ju väldigt ont om dem i allmänhet, säger Jonas Nygren.
– Jag tror att många skulle ha valt hyresrätt men det har varit extrem brist på bostäder de senaste åren, säger mäklaren Maggi Bergh på Mäklarhuset i Umeå som också sålt många bostadsrätter till studenter.
– Lägger vi ut en annons på en bostadsrätt idag kan vi få ett bud i morgon och skriva under papperna inom några dagar. Fick du antagningsbeskedet i förra veckan har du ju inte mycket tid att spela på, säger Jonas Nygren.

Inte bara ekonomiska fördelar
Samtidigt betonar Maggi Bergh och Jonas Nygren att bostadsrätter också kan ha andra fördelar jämfört med hyresrätter än enbart tillgängligheten.
– Det är ju definitivt inte fel att köpa bostadsrätt, det är en bra investering. Sen så är det ju ofta högre standard och ligger i lugnare områden, säger Maggi Bergh.
En annan fördel kan vara att det blir billigare i längden. En undersökning av Svensk fastighetsförmedling har tittat på bostadskostnader för studenter i olika delar av Sverige och i Umeå skiljer det nästan femhundra kronor i månadskostnad mellan en bostadsrätt och en motsvarande hyresrätt. Då är ändå Umeås hyresrätter näst billigast av landets studentstäder enligt undersökningen, medan bostadsrätterna ligger på femte plats.

Föräldrar ställer upp
Men oavsett hur mycket billigare det blir i månaden och hur bra investering det visar sig ha varit den dag studierna är över så måste ju bostadsrätten köpas först, och även en liten lägenhet går sällan på under miljonen. Även om vissa för att avhjälpa kostnaden eller ensamheten delar sina bostadsrätter med en partner, syskon eller vänner eller till och med hyr ut extrarum är det framförallt mindre lägenheter som är populära bland studenter.
Studenter har ju sällan speciellt överdådig ekonomi så oftast är det den äldre generationen som ställer upp.
– I de flesta fall är det föräldrarna som står för finansieringen och barnet för månadsavgiften, förklarar Jonas Nygren.
Även om det handlar om ganska mycket pengar är det inte bara de mest välbeställda föräldrarna som tar chansen att hjälpa sina barn på det sättet.
– Det finns en del medelinkomsttagare också även om det kanske inte är så många ensamstående mammor, säger Maggi Bergh.
– En del föräldrar har kanske kontanter men många lånar på befintliga hus. Ränteläget är väldigt bra så det är helt enkelt billigt att låna pengar, säger Jonas Nygren.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!