Foto: Viktor Lagerborg

Fartfylld SM-helg på Alvik Ring

I skuggan av friidrotts-SM gick i helgen ett annat mästerskap av stapeln på Alvik Ring strax utanför Umeå. Närmare tvåhundra deltagare i fem olika klasser och deras gokarts överröstade den intilliggande flygplatsen när de gjorde upp i karting-SM.

En av de lokala deltagarna är Emil Juntikka, 18, som kör för Umeå Automobilklubb. Som i de allra flesta idrotter gäller det att börja i tid om man ska bli bra.
– Jag började köra när jag var åtta, farmor och farfar gav mig en gokart i födelsedagspresent, så det är väl tio år vid det här laget, berättar Emil.
Gokarten behöver ofta lagas eller justeras mellan loppen och där har Emil hjälp av sin pappa.
– Själv har jag aldrig tävlat men när Emil blev intresserad började jag hjälpa honom och nu är det ju nästan som en livsstil, säger Pasi Juntikka.
Även för den som tagit sig till SM är det några steg kvar till titeln. Först två kvalheat, sedan en förfinal och slutligen den riktiga finalen som är vad som väntar Emil efter intervjun.
– Det gick bra nu i förfinalen och jag siktar på att åtminstone komma med i topp-10 i finalen. Jag vet att jag är tillräckligt snabb, säger Emil om sina chanser.

Karting kräver styrka
Förutom SM deltar Emil också i Norrlandscupen med deltävlingar utspridda över Norrland och sommaren. Just tävlandet är hans viktigaste förberedelse för SM:
– Det är just när man tävlar som man blir bättre. Det blir inte samma sak när man bara tränar.
Även en tredje generation av familjen är på plats. Tuomo och Leila Juntikka har kommit från finska Tervola för att se sonsonen Emil.
– Vi råkade som följa med, säger Tuomo med ett leende.
– Det har varit väldigt trevligt även om regnet störde, säger Leila.
Även för en åskådare är skillnaden mellan karting-sm och att hyra gokarts för en stunds underhållning milsvid. I de högre klasserna är topphastigheterna kring hundra, hundrafemtio kilometer i timmen och accelerationen fullt i klass med andra motorsporter. Även om det är en stillasittande sport så innebär det inte att det inte kräver fysisk träning.
– Fysiken är väldigt viktig. Speciellt på en bana som den här, säger Haris Imamovic, 15, som förutom att naturligtvis tränat på körningen också spenderat mycket tid på gymmet inför tävlingen.
Det tycks ha gett resultat.
– Det har gått skitbra. Hittills har jag vunnit allt och jag startar som etta nu i finalen, säger Haris nöjt.
Precis som Emil började Haris redan som åttaåring.
– Pappa var intresserad och byggde en crosskart åt mig. Sedan så köpte vi en gokart för att pröva om det var roligt.
Att döma av de tävlingar Haris deltagit i – och ofta vunnit – sedan dess verkar det som om det var ganska så roligt.

Att vinna och utmana sig själv
På frågan om vad som är roligast med kartingen behöver han inte lång tid för att hitta svaret:
– Att vinna, svarar han snabbt men tillägger att det egentligen inte finns något tråkigt med sporten.
– Sen träffar man ju mycket folk också, skjuter hans pappa Nermin in medan han inspekterar sonens kart inför finalen.
Emil Juntikka har ett lika snabbt svar men en aningen annorlunda filosofi:
– Adrenalinkicken. Det handlar om att utmana sig själv.
Och oavsett om man ville vinna över andra, utmana sig själv eller bara se små bilar gå väldigt, väldigt fort fick man definitivt sitt lystmäte under karting-SM på Alvik Ring.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!