Bilar från A till Ö: Acadia och Acadian

År 1524 landsteg den italienske upptäcktsresanden Giovanni da Verrazzano på vad som nu är USA:s östkust. Han kallade området Arcadia, som är det latinska namnet på det grekiska landskapet Arkadía (på svenska ”Arkadien”).

Där utkämpades under antiken blodiga krig, men landskapet har ändå kommit att betraktas som särskilt idylliskt. Därför har ordet ”arkadisk” kommit att betyda ”rofylld”, ”idyllisk” eller ”lantlig”. Och det är förstås därför som man gärna ger namnet till andra platser som man gärna önskar vore idylliska, till exempel det studenthem i Uppsala som kanske är mest känt för att det är där katten Gullan bor i Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös. Naturligtvis ville även Giovanni da Verrazzano att det land han ”upptäckt” skulle vara alldeles särskilt idylliskt (vilket det kanske hade kunnat vara om inte han och andra kolonisatörer kommit och kallat landet både det ena och det andra men framför allt sitt). Under de årtionden som följde föll r:et i ”Arcadia” bort – kanske för att bokstaven r är mer eller mindre stum i engelskt uttal av namnet – och redan på 1600-talet hade namnet officiellt blivit ”Acadia”.
Men det var inte bara stavningen som ändrades. Det hände också något med områdets läge. Giovanni da Verrazzano tyckte att Arcadia skulle vara ett stort område längs den nordamerikanska kusten från nuvarande USA-delstaten Virginia och norrut. Men med tiden kom A(r)cadia att röra sig i nordostlig riktning. I början av 1600-talet ansåg de franska kolonisatörerna att deras Acadie låg mellan 40:e och 46:e breddgraderna, alltså från nuvarande Philadelphia i USA till New Brunswick, Prince Edward Island och Nova Scotia i Kanada. Och på 1700-talet hade Acadie krupit så långt mot nordöst att områdets sydvästgräns blev floden Kennebec i det som nu är USA:s nordöstra hörn. När man nu för tiden talar om ”Acadian” i Nordamerika kan man mena sådant som har att göra med själva området. Men ordet kan också användas lite mer abstrakt om det som rör franskspråkig kultur och kan alltså även avse sådant som har att göra med den franskspråkiga befolkningen i bland annat Louisiana i södra USA.
Flera nordamerikanska bilar har uppkallats efter Acadia. Den första tillverkades under år 1904 av bilbyggaren Ernest R. Kelly i staden Wilmington som ligger i USA-delstaten Delaware, alltså i det område som Giovanni da Verrazzano kallade Arcadia. Bilen var en så kallad runabout, det vill säga en liten, lätt och billig bil utan tak. Den var avsedd för två personer och motorn var placerad under sätet.
Under åren 1962 till 1971 använde General Motors namnet Acadian på en bil som tillverkades i Kanada speciellt för den kanadensiska marknaden. Även om namnet betyder ”akadisk” eller ”någon från Akadien” kan själva platsen för tillverkningen inte sägas vara det. Bilen producerades i Oshawa vid Ontario-sjön, alltså för långt västerut för att ligga i Akadien.
Lustigt nog verkar GM ha flirtat med franskkanadensisk patriotism genom att använda formen ”Acadian”, men man har ändå valt den engelska varianten av ordet i stället för den franska ”Acadien”. Någon måtta på det franska får det vara, får man förmoda att GM ansåg.
Bilmärket Acadians modeller var egentligen olika Chevrolet-modeller som genomgått kosmetiska förändringar, bland annat i form av kylargrillar från Pontiac.
År 2006 fick namnet Acadia nytt liv igen, denna gång i form av en stadsjeep modell större från General Motors-koncernens företag för tillverkning av tyngre fordon, GMC.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!