Foto: Maria Wall

Visst kan man bo i Bangkok

Jo det stämmer Nicklas. Jag var i Bangkok på semester eftersom sonen och hans familj flyttat dit från Dubai. Bortsett från en helg när vi var tillsammans i badorten Hua-Hin så var vi alltså inne i staden i nästan tre veckor. Nu är Bangkok en jävulskt stor stad. Det sägs att det bor ca sju miljoner människor i själva stan och räknar man in omgivningen så rör det sig om en befolkning på tolv miljoner människor där.

Om man skulle göra en jämförelse med våra trakter så skulle det innebära att det vore tätt befolkat från en triangel Nordmaling-Vindeln-Robertsfors i omfång med Umeå som sjumiljonersstaden Bangkok i centrum. Eftersom det går en flod rätt genom Bangkok, som umeälven vi har hemma, skulle det innebära att bara på tegssidan skulle det bo ca två miljoner och då skulle Ikea på Söderslätt vara en mycket god investering. För att inte tala om hur förmögen en lantbrukare som Arne Lindström skulle vara på Röbäck. Åkern han äger där på slätten torde då vara värd miljarder.

Allting fanns inom några kvarter
När vi var i Bangkok rörde vi oss i en liten del av den stora staden. Området heter Sukhumvit där vi rörde oss mellan Soi 22 och Soi 16. Det är alltså några kvarter det handlar om. Men inom detta område fanns allt man kunde begära. Flotta hotell med billiga rum, massor av restauranger. Slumgator med enkla gatuserveringar, frisörer, butiker i mångfald, parker att motionera i, shoppinggallerior där priserna på kläder var en femtedel av vad de kostar hemma – på rea. Taxi kostade i princip ingenting och enklast kom man fram på moppe-taxi. Man kan säga att allt fanns inom räckhåll med det man menar som stad och varför skulle man egentligen röra sig utanför detta område? Jo, då var det ju det här med Ikea, som även finns i Bangkok.
”No wrong way to Ikea!”
Eftersom vi får tillökning i familjen med ett barnbarn till så behövdes en barnsäng till och lite andra prylar. Alltså tog vi en taxi till Ikea i Bang-Na. Jag gillar att sitta och småprata med chaufförerna, de som kunde någorlunda engelska, och när vi hade åkt en kvart, tjugo minuter sa jag: ”It’s a long way to Ikea?” Han tittade på mig och skakade på huvudet: ”No no, no. It’s a light way to Ikea!” Och pekade på skyltar som började dyka upp i färdriktningen. ”Ikea Bang Na”. Att man aldrig lär sig. Han trodde förstås att jag sa ”wrong way”. Thailändarna har svårt att skilja mellan ”r” och ”l” nämligen.
En av sonens kompisar som jag träffade på sportpuben hade också ett kul exempel på språkförbistringen. Han hade fotat en skylt utanför en bar i samband med att thailändarna hade val i våras: ”BAR CLOSED – WE HAVE ERECTION. BAR OPEN – NO ERECTION.” (Val på engelska heter alltså election, för den som inte visste.)

Platschefen som jobbade åt Volvo
Att jobba utomlands kan vara ensamt ibland så då är det viktigt med kompisar. Redan när sonen bodde i Dubai hamnade han med ett gäng utlandssvenskar som jobbar över hela Asien och som årligen brukar samlas till en golfturnering i Thailand. Några av dem bor i Bangkok och en kväll sågs vi på en bar och tog några Sing eller Chang som de lokala ölsorterna heter. Där var diplomatsonen som jobbade över hela världen åt en saneringsfirma i Malmö, göteborgaren som hade spahotell i världsklass lite här och där, samt platschefen Bosse som jobbade åt Volvo Lastvagnar. Han hade anlagt fabriker i Indien där han varit i fem år, de senaste fem åren i Bangkok där han också varit platschef och nu skulle han till Shanghai och göra sina fem år där. ”Det funkar så inom Volvo-koncernen”, sa han. ”Efter fem år blir vi omplacerade”. Lite trist tyckte han, samtidigt som han visade bilder på en ny flott lägenhet han fått i Shanghai och där smogen låg tät över skyskraporna. ”Det är mycket flygresor i jobbet åt Volvo men jag ska nog hinna med att flyga hit ibland och spela golf med grabbarna. Det är viktigt med kompisar.”

Slutsats: Du kan bo i hur stor stad du vill, och du kan jobba över hela världen, du kommer ändå bara att röra dig i dina kvarter. Och det viktigaste är att ha goda vänner du kan umgås med. Det är likadant här i Umeå, eller hur? God Morgon!

Ja du Nicklas. SM-veckan med vintersporter inledde evenemangsåret i Umeå, i sommar har det varit UxU-festival och friidrotts-SM, och nästa helg är det dags för utomhusopera-spektaklet Elektra. Vilka evenemang drömmer du om i Umeå?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!