Foto: Gröna Bilister

Grön ordförande brinner för miljön

Johanna Grant, ny ordförande i Gröna Bilister, har ingen egen bil och erkänner själv att motorer och bilmärken inte är hennes starkaste sida. Men det kompenseras av en gedigen erfarenhet av – och passion för – miljöfrågor. – Det är ett privilegium att brinna för något, säger hon själv.

Gröna Bilister grundades för tjugo år sedan med grundtanken att underlätta, kämpa för och informera om hållbart bilbruk. Även om Johanna Grant, 32, är ny som ordförande är hennes eget intresse för miljö och miljöfrågor minst lika gammalt som föreningen.
– Jag tror intresset kom med modersmjölken. Vi hade ett lantställe på Öland och var ute mycket i naturen. Och hemifrån fick jag med mig mina värderingar och en vilja att påverka.
Intresset ledde så småningom till att hon började studera till miljövetare, ett val hon fick förklara en och annan gång innan hon läst färdigt.
– Det blev väl lite motstånd från mamma som undrade om det kunde leda till något jobb och folk som frågade om jag var nån slags trädkramare.
Det visade sig vara ganska onödig oro – arbetsgivarna fick upp ögonen för miljövetare och Johanna är idag klimatstrateg till vardags.
– Man kan ju säga att Al Gore värmde upp för mig. När jag var färdigutbildad var klimatfrågor väldigt i ropet.

Bilen, bränslet och beteendet
Även om hon arbetat mycket med miljöfrågor var det långt ifrån någon självklarhet att ställa upp som ordförande i Gröna Bilister.
– Beslutet växte fram efter hand. Hade jag blivit tillfrågat rätt ut direkt hade jag nog bara blivit chockad och tackat nej.
Nu ser hon tvärtom fram emot att växa i sin nya roll.
– Det är häftigt när man säger ja till något och sedan får lära sig så mycket nytt, säger Johanna Grant som förutom sina miljökunskaper framförallt tror sig kunna bidra med att entusiasmera andra människor och vara en samlande kraft i Gröna Bilisters arbete.
Gröna Bilister sammanfattar sin verksamhet med tre B:n. Bilen, bränslet och beteendet. Mycket av deras verksamhet handlar om att sprida information och väcka debatt, till exempel genom att recensera miljöbilar eller arbeta för bättre konsumentupplysning vid bensinpumpen.
– Vi vill att kunderna ska få information om olika bränslen på samma sätt som i mataffären. Det ska vara lätt att göra rätt, förklarar Johanna Grant.
I nuläget har föreningen ungefär 1300 medlemmar med varierande bakgrund och en sak Johanna Grant vill åstadkomma som ordförande är att öka antalet unga bland medlemmarna.
– Unga idag tar ofta körkort senare och hinner skaffa andra transportvanor innan dess.

Bilar viktiga
Att vara en miljövänlig bilist handlar enligt Johanna om mer än att bara ha en miljövänlig bil och framförallt för stadsbor förespråkar hon att ta bussen, cykeln eller apostlahästarna istället.
– Att göra av med mindre bränsle är ju bättre för både miljön och plånboken.
Själv har hon och hennes familj ingen bil alls, något som de klarar med hjälp av bland annat ett strategiskt valt boende med nära till kollektivtrafik och dagis och att byta bilburen storhandling mot hemlevererad matkasse. Behöver de någon gång en bil använder de sig av taxi, hyrbil eller sitt nyblivna medlemskap i en bilpool.
– Gröna Bilister säger inte nej till bilar, tvärtom, de är viktiga. Men användningen måste anpassas efter miljön, säger Johanna Grant.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!