Foto: Maria Wall

Klara, färdiga ... koppla av!

Nicklas vill ha tips på ställen i city där man kan motionera. Ja, vi som bor i city har ju haft fullt upp hela våren och försommaren med en massa fysiska aktiviteter. Så nädu Nicklas. Här ska inte motioneras ett dugg. Vi har gjort oss förtjänta av tevesoffan och fotbolls-VM och här har du anledningarna till varför.

1. Händerna för öronen!
Hela vintern, våren och försommaren har vi fått hålla för öronen när vi passerat alla byggen som slamrar. Pålningen vid badhuset var den senaste, tätt följd av ombyggnationen vid Vasaplan. DUNK! DUNK! DUNK! Att gå med händerna för öronen har blivit en vana och just när det blev tyst, kom tiggaren med dragspelet på gågatan som de tre senaste månaderna försökt spela Kallinka, When the Saints och någonting jag tolkar som ”Sol och vår” den svenska schlagern som gjordes av Inger Berggren i melodischlagern 1962.
Vi har gått med händerna för öronen i flera månader och är ganska less på allt oväsen.
Jag är i Bangkok när ni läser detta: Gud så lugnt med militärkuppen.

2. Hoppa undan för cyklister!
Alla vägomläggningar och pågående omdirigeringar i trafiken har gjort stadens cyklister ännu mer frustrerade när det gäller var de ska få cykla. Om vägen är stängd får man cykla då på trottoaren? Ja vissa gör så. Det gör att gågatan som är snabbaste vägen genom stan känns extra inbjudande för cyklisten. Vi som bor i city har fått vältränade ben av att hoppa undan för alla dessa cyklister som susar förbi. Trots cykelförbudet dagtid från 10-18.
Nu är det många som trotsar detta förbud men då blir de sannerligen påminda när det kommer utanför MVG. Där står nämligen herr Ekman som säljer tidningen för de hemlösa, Vasaplan heter den. Han saknar inte röstresurser och har gett sig den på att skälla ut varje cyklist: ”HÄR FÅR NI INTE CYKLA – KLIV AV CYKELN” med följd att de vinglar till och får ett adrenlinpåslag vilket gör att de ökar farten ännu mer – samtidigt som de tittar bakåt och undrar vem det var som skrek. De blir nu livsfarliga att möta.
Jag är som sagt i Bangkok nu: Gud så lugnt och skönt det var här i trafiken. Tuk-Tuk!

3. Klara färdiga ... LUFS!
Alltså vad är det med umeborna? Det är masstävlingar för motionärer av alla de slag. Så fort snön försvann kom de fram; joggarna med tights som fyller upp alla vägar, trottoarer, broar, strandpromenader och cykelvägar. Om de då höll sig inne på sina gym! Nej, här har det tränats för Blodomlopp och Vårrus och Brännboll och allt vad det heter. Då är det våra fina skogar och ängar som ska angripas. De lufsar fram i tiotusental och skrämmer fågel och fä och tar gärna vägen över kärr och myr så grodynglen blir stressade.
Jag är utanför Bangkok nu: Hörde jag en apa där i djungelsnåren? Var det du som släppte en kokosnöt i skallen på Holmlund?

4. Den efterlängtade ölen, häv!
Ja, jag ser på fotbolls-VM och kunde gärna ha gjort det hemma på någon av våra fina uteserveringar, men jag är i Thailand nu så ursäkta mig om jag gör det här i Hua-Hin. Jag bor i en villa 50 meter från stranden och den enda motion jag ägnar mig åt är att ta ett dopp i havet och en kall öl till matchen. Det har jag gjort mig förtjänt av, eller hur? God Morgon!

Ja du Nicklas; där fick du för bollen du servade som gick ut på att motionera i city. Men vi fortsätter på temat; undvika saker. Vad ska man undvika att göra i Umeå på semestern?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!