Bilar från A till Ö: Austin A30, A35, A40, A50, A55, A60, A70, A90, A9

– Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket. När Winston Churchill i början av andra världskriget yttrade dessa bevingade ord syftade han på de krigsflygare som försvarat Storbritanniens luftrum mot tyska bombplan.

Men om han, eller någon annan brittisk premiärminister, skulle vilja tacka de entreprenörer som gjorde britter till bilister och som fick Storbritannien att under några årtionden vara en av världens ledande biltillverkarländer, så hade utan tvekan Herbert Austin varit en av dem som skulle tackas. Han grundade 1905 Austin Motor Company, som efter kriget genom en kombination av tekniskt nytänkande och pressade priser gjorde det möjligt för var och varannan Smith och Jones att äga sin egen lilla bil.
Men Austin var inte bara små, billiga bilar. Företaget tillverkade också dyrare vagnar. Bredden i produktionen illustreras enklast av alla de modellbeteckningar från 1940-, -50- och -60-talen som består av ett A följt av ett två- eller tresiffrigt tal. Bokstaven A står för ”Austin”, förklarar Peter Youles, som är webbmaster, redaktör och arkivarie i brittiska veteranbilsklubben Surrey Austin Owners Club (på svenska ungefär ”Surreys Austinägarklubb”). Han berättar också att siffrorna i modellbeteckningarna skulle motsvara motoreffekten, uttryckt i antalet hästkrafter. Därmed förstår man att Austin inte tillverkade endast ”folkvagnar”. 135 hästar låter kanske inte så imponerande i dag, men om man betänker att den första A135 kom redan 1947, så förstår man att detta inte var någon budgetbil.
Sambandet mellan modellbeteckning och motoreffekt stämmer förstås inte hela vägen. Flera av modellerna fick i senare versioner starkare motorer utan att modellbeteckningarna ändrades. Dessutom erbjöds vissa modeller med flera olika motoralternativ. Men man kan ändå med milt våld få systemet att stämma ganska långt genom att avrunda antalet hästkrafter uppåt till det närmaste tal som är jämnt delbart med 5.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!