Foto: TV3/Carl Thorborg

Johnny rycker in för familjer i nöd

Man kunde ju tro att ett program där varje avsnitt inleds med att någons hus brinner ner skulle vara en ganska dyster historia. Men Husräddarna, vars andra säsong just börjat, är allt annat än det enligt medverkande snickaren Jonny Ljungman: – Det var en rolig inspelning och en väldigt glad produktion.

I TV3:s Husräddarna inreder Jimmy Schönning och Maria Celin med hjälp av Jonny Ljungman ett nytt hus åt en familj som förlorat sitt i lågorna. Jonny Ljungmans främsta uppgift är att förverkliga inredarnas idéer – vilket leder till många märkliga uppdrag.
– Jag gjorde en sänggavel av en gammal rokokosoffa, det var ganska udda. Och en kattrappa. Allting har varit ganska konstigt och egentligen är det ju inte en siffra rätt, sammanfattar han muntert.
Det är långt ifrån det enda som skiljer arbetet som snickare framför kameran från Jonnys vanliga jobb.
– Det skiljer sig väldigt mycket åt. Ofta bestäms det flera månader i förväg att vi ska vara klara på ett visst klockslag. Vi har väldigt ont om tid och ofta blir hämtmat i byggbråte sent på kvällen. Och ibland måste man ju sitta och vänta på att bli filmad eller ta om något för kameran.
I Jonnys fall handlar inspelningstiden om ungefär tre dagar per avsnitt även om avsnittens handling spänner över månader.
– Jag kommer ju in först när det ska börja byggas. Inredarna är ju med mycket mer och har dessutom sitt konstnärliga lidande att tänka på.
Medverkar på inspelningen gör också Jonnys hund Buster, något som definitivt inte bara är för kamerornas skull.
– Min hund är alltid med, även ute på byggen och så. I perioder umgås jag nästan mer med hunden än med min familj.

Aha-upplevelse i mörker
Förutom att snickra får Jonny Ljungholm i varje avsnitt av den nya säsongen gå i brandskola där han – och tittarna – får lära sig mer om bränder och brandsäkerhet.
– En riktig aha-upplevelse var hur mörkt det blir, även om det är mitt på dan. Om alla människor övade sig på att hitta ut ur sitt hus med stängda ögon tror jag faktiskt att det skulle rädda liv, berättar han.
Jonnys eget hus är utrustat med både brandsläckare och brandfilt men om olyckan trots allt var framme och huset brann ner vet han vad han skulle rädda:
– Var familjen och husdjuren i säkerhet skulle jag bekymra mig om mina gitarrer. Jag har onödigt många enligt min fru.

In på ett bananskal
Jonny Ljungman är något av en veteran vad gäller tv-snickrande med program som bland annat Från koja till slott och Nytt läge i meritlistan. Att han blev snickare och så småningom en televiserad sådan beskriver han som en rad bananskal. Hans pappa sysslade med kontorsinredning och det var inte alls meningen att Jonny skulle bli snickare. Men så hyrde de ut delar av en lagerlokal till ett byggföretag som Jonny började hjälpa när han hade tid.
– Nästa bananskal kom långt senare när jag höll på och bygga 25 lägenheter i Gustavsberg. TV3 skulle spela in Kvarteret tvärs över gatan och kom och frågade mig om vilka balkar som var bärande. Sen ville de att jag hålla en genomgång inför kameran.
Varför han blev tillfrågad om att vara med i Husräddarna vet han inte riktigt.
– Men jag håller ju 16:9-format hela jag så jag har väl framtiden för mig, gissar han med ett skratt.

Hjälp på riktigt
Åtminstone på ett plan vinner Husräddarna över tidigare program i Jonnys ögon.
– Ofta har det ju varit att göra ett inredningsprogram bara för att göra ett inredningsprogram. Här hjälper man ju faktiskt människor som behöver hjälp på riktigt, konstaterar han.
När Jonny Ljungholm får frågan om sitt starkaste minne från inspelningen av Husräddarna behöver han inte tänka efter speciellt länge:
– Jimmy Schönning brukar brista ut i sång och dans lite när som helst. Det VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!