Bilar från A till Ö: Audi A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7 och A8

A1 till A8. Namnen på dessa Audi-modeller följer ett enkelt mönster: Ju högre siffra, desto större bil. Detta berättar Eva-Maria Elstner, som tidigare var informationschef på Audi Sverige. Men vad A:et betyder är inte alls lika självklart. När hon forskar om detta inom företaget visar det sig att ingen riktigt vet. – Det har väl med Audi att göra, blir Elstners egen gissning.

En annan möjlig förklaring är att A:et står för Aluminium. Bilkarosser i aluminium är nämligen något av ett signum för just prestigebilstillverkaren Audi. Flera av ”A-siffra-modellerna” har karosser som helt eller delvis är gjorda av aluminium, som har låg vikt och är motståndskraftigt mot rost. Men det gäller inte alla modellerna, och detta gör förstås att aluminiumhypotesen genast verkar mindre trolig.
Efterforskningarna fortsätter med Irene Bernald, presschef på Audi Sverige. Hon tror också att A:et skulle kunna stå för ”Audi”, men kommer dessutom med ett eget förslag – att det är meningen att man ska förknippa modellbeteckningarna med de största motorvägarna i Audis hemland Tyskland. Dessa är numrerade från A1 till A9 (där A:et naturligtvis står för ”Autobahn”).
Det kan naturligtvis vara så att flera av dessa förklaringar, kanske alla, är riktiga. Man kan också konstatera att bokstaven A ofta förknippas med kvalitet, framåtanda och att komma först, till exempel A-lag, alfaperson, A-barn och betyget A. Ur marknadsföringssynpunkt är det nog ingen nackdel om Audis kunder själva kan associera till flera olika, positivt laddade företeelser. Kanske är det till och med så att Audis PR-folk tycker att det är alldeles utmärkt att vi inte vet vad A:et betyder.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!